Nederlands Taxatie & Adviesbureau
  • Taxaties
  • Audits
  • Services
  • Insights
  • Over ons
  • Contact
  • Inloggen
  • Nederlands
  • English
  • Menu

De WHOA in begrijpelijke taal

De WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) is bedoeld als saneringsinstrument waarbij elk der schuldeisers beter af is dan in een faillissementssituatie en er zodoende een bedrijf (en dus waarde) behouden kan blijven.

Uiteraard dient bij een WHOA traject een (groot) aantal regels gevolgd te worden waar juristen een ondernemer in kunnen bijstaan. Tevens zal er een onafhankelijke reorganisatiedeskundige en wellicht een toeschouwer aangezocht dienen te worden om het gehele traject in goede banen te leiden.

Maar waar komt het in de praktijk op neer?

Om een WHOA traject goed te kunnen afronden dient een tweetal scenario’s tegen elkaar afgezet te worden, inclusief een degelijke onderbouwing:

  • Wat ontvangt elk der betrokkenen na een reorganisatie en wat is dan de waarde van de onderneming?
  • Wat zou elk der betrokkenen ontvangen indien de onderneming in een faillissement zou geraken?

Bij de eerste vraag zal er gekeken moeten worden waar er wat te saneren zal zijn, welk kapitaal beschikbaar is en hoe dat verdeeld zou kunnen worden. Hier zijn vele juristen, bedrijfsadviseurs en accountants zich in aan het verdiepen en relatief veel is nog onduidelijk wegens het ontbreken van jurisprudentie en praktijkervaring. Bovendien zal blijken dat hier veel theoretisch ingeschat zal gaan worden en waarschijnlijk ook tot veel discussie cq rechtszaken zal gaan leiden.

Het andere scenario, een faillissement van de onderneming, is voor velen een duistere weg maar waar meer vaststaande milestones te vinden zijn, mits de juiste adviseurs worden ingeschakeld. Met de juiste kennis en ervaring is de te verwachten opbrengst in een faillissement, de hiermee gepaard gaande kosten en de verdeling van de netto-opbrengst met redelijke nauwkeurigheid voorspelbaar.

Voor het welslagen van een WHOA traject is de ondergrens een gedegen en onderbouwd faillissementsscenario dat afgezet wordt tegen een reorganisatieplan waaruit blijkt dat de schuldeisers beter af zijn.

Om te voorkomen dat de discussie al begint bij de ondergrens (het faillissementsscenario) is het raadzaam daarvoor een ervaringsadviseur in te huren.

Het Nederlands Taxatie- en Advies Bureau (NTAB) staat al sinds haar oprichting in 1904 banken en curatoren bij in (dreigende) faillissementen en beschikt over kennis, kunde, ervaring én een riante database waardoor de ondergrens met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in kaart gebracht kan worden. Daarnaast – en vanwege haar onafhankelijkheid – is een rapportage van het NTAB binnen de financiële en juridische wereld algemeen geaccepteerd en erkend.

Het NTAB is ook bekend met alle professionele partijen in de herstructureringswereld en door dat netwerk prima in staat om te partneren met alle partijen voor juist het deel van haar eigen expertise.

Meer weten over de WHOA? Neem contact op met onze experts.

Meer weten over de WHOA?

We helpen je graag verder. Mail naar info@ntab.nl of vul ons contactformulier in.

Contact

NTAB
De Beek 5
3871 MS Hoevelaken
Telefoon +31 (0) 33 467 80 20
E-mail info@ntab.nl

© 2022 Nederlands Taxatie & Adviesbureau | Privacyverklaring
WHOA- waarderingen in de praktijk
Scroll naar bovenzijde